ΑΡΘΡΑ -TIPSgalaktokomika

ΑΣΒΕΣΤΙΟ: Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού βρίσκεται αποθηκευμένα στα κόκαλά μας. Καλές πηγές ασβεστίου θεωρούνται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ολόπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά), ψάρια που τρώμε με τα κόκαλά τους, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι και μπρόκολο).

Ποιός παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Γυναίκες στην εμμηνόπαυση
• Γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη & τον θηλασμό
• Αμηνόρροια (παύση περιόδου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας)
• Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
 Χορτοφάγοι, ή άτομα τα οποία έχουν επάρκεια γαλακτοκομικών προϊόντων στο διαιτολόγιό τους

Ο ρόλος του ασβεστίου:

• Υγεία οστών & δοντιών
• Υγεία αγγείων & καρδιάς
• Ομαλή λειτουργία μυϊκού & νευρικού συστήματος
• Φυσιολογική πήξη του αίματος

Έλλειψη ασβεστίου
μπορεί να προκαλέσει:

• Οστεοπενία, οστεοπόρωση
• Λήθαργο
• Μειωμένη όρεξη
• Μούδιασμα άκρων
• Αρρυθμίες

Ο ρόλος του ασβεστίου:

• Υγεία οστών & δοντιών

• Υγεία αγγείων & καρδιάς

• Ομαλή λειτουργία μυϊκού & νευρικού συστήματος

Η Έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει:

• Οστεοπενία, οστεοπόρωση

• Λήθαργο

• Μειωμένη όρεξη

• Μούδιασμα άκρων

• Αρρυθμίες